2020. júl 01.

Mindenszentek

írta: Borbélyné Margit
Mindenszentek

Sokáig nem tudtam mit kezdeni Mindenszentek ünnepével. Tavaly viszont valamit megéreztem. Voltál már tömeg-rendezvényen? Koncerten, focimeccsen, ifjúsági találkozón? Vagy egyszerűen csak egy túlzsúfolt buszon? Gondolj bele, hogy mindenki körülötted szent! Én így tudom elképzelni Mindenszentek ünnepét.

A gyerekeknek is igyekeztünk jól átadni, hogy miről szól ez a nap. Úgy mondtuk, hogy ezen a napon minden szentet ünneplünk, mindenkit, akit ismerünk és tudjuk, hogy a mennyben van. De azokat is, akiket nem is ismerünk. Sőt, azokra is gondolunk, akiket ismertünk és bízunk abban, hogy ők is a Jóistennél vannak már.

angelico_mennyorszag.jpg

© Stift Z. Angelico

Visszatérve a tömeg-rendezvényhez, szerintem ez csodálatos lehet. Gondolj bele, senki nem lép a lábadra, senki nem lök meg a hátizsákjával, senki nem büdös, senki nem bosszankodik, hanem mindenki boldog és tisztán énekel! Eddig nem volt bennem igazi vágyódás a mennyországba, mert nagyon kegyelmi a földi életünk is. De ez a kép az olvasmányban a Jelenések könyvéből nagyon vonzó, ahogy a megszámlálhatatlan sok szent együtt dicsőíti a Teremtő Istent. Nem kell gondolkodni, hogy mi lesz a tízórai, hogy mikor kell pelust cserélni vagy, hogy mikor vidd már orvoshoz a gyerekeket. Egész nap csak dicsőítő énekeket kell zengeni! És a legjobb az lesz, hogy nem is "kell" majd, hanem ez lesz az egyetlen vágyunk! (Én azért is várom, mert sajnos nem olyan tiszta az énekhangom, mint amilyen nagy a lelkesedésem és azt remélem, hogy, ha a mennybe jutok, ott kitisztul a hangom vagy legalább nem fog senkit zavarni.)

Mindenszentek ünnepét tudatosan különítjük el a halottak napjától. De arról is beszélgettünk, hogy valószínűleg a munkaszüneti nap miatt mosódott össze a két nap, hiszen a halottak napja csak az iskolákban szokott szünet lenni, de nem mindenkinek van lehetősége aznap menni a temetőbe.

Nem tudom, hogy ki mennyire szokott otthon litániázni, de talán ez az ünnep jó alkalom arra, hogy elmondjuk a Mindenszentek litániát, mi biztosan kiegészítjük a saját védőszentjeinkkel is.

Szólj hozzá

ünnep mindenszentek halottak napja