2020. nov 27.

Reklámok

írta: Borbélyné Margit
Reklámok

Amikor nagy ritkán a városban járok, mindig érdeklődéssel figyelem a reklámokat is. Egy pár hete egészen megdöbbentett, amit az egyiken láttam. A bonami plakátján karácsonyi hangulattal a "Nem baj, ha hamarabb jön a Jézuska!" szlogent olvastam.

bonami_plakat.jpg

Nagyon alattomos a hirdetés, hiszen a gyerekek arcán huncutság és boldogság látszik a felfedezett új játékok miatt. Talán minden szülő (pláne nagyszülő) lelkesen készül erre a pillanatra, amikor valódi örömet tud szerezni és a sugárzó boldogság tükröződik a megajándékozott arcán. A járványhelyzet elzártságában pedig a személyesen kifejezhető szeretet helyett kézenfekvő megoldás az ajándékozás.
Azért azt tudnotok kell, hogy számomra is nagyon fontos az ajándékozás. Kapni is szeretek, de másoknak készülni még inkább. Számomra ezért volt igazi kísértés a reklám szövege, mert tényleg elő lehetne venni a titkos helyről a karácsonyra szánt ajándékokat, hogy a következő hetekben még jobb, még újabb meglepetésekkel töltsem fel a helyüket, így már most is és majd karácsonykor is élvezhessem a gyermekeink örömét. Pedig ahogy gyerekkoromban az advent alatt meg kellett tanuljam a várakozást a vágyott ajándékok után, úgy most is türelemmel (és újabb költekezés nélkül) kell kivárjam, hogy Karácsony ünnepén ajándékozhassuk meg a gyermekeinket. Mert igenis baj lenne, ha hamarabb jönne a Jézuska! (Pláne, hogy nálunk nem a Jézuska hozza az ajándékot, hanem a kis Jézus megszületését ünnepeljük és ebből az alkalomból ajándékozzuk meg egymást.)

Egy másik élményemet is megosztanám, szintén a reklámokkal kapcsolatban. Az előző lakó még nem irányította át az Avon katalógusok postázását, így a "Karácsonyi kívánságlista" című kiadványt átlapoztam. (Sőt, Lányunkkal végig is szaglásztam. ;)) Az újság szinte minden oldalán egy-egy kívánság olvasható.
"Azt kívánom karácsonyra, hogy
... én legyek a legnagyobb sztár.
... mindenki 10 évvel fiatalabbnak gondoljon.
... édességem korlátlan legyen."
Tényleg ezért született meg a Teremtő Isten egy jászolba, hogy ilyen hiábavalóságokról szóljon a karácsony?! Őszintén sajnálom azokat az embereket, akiknek tényleg ilyen kívánságok teljesülésekor lesz boldog a karácsonya.
Viszont a katalógus egyik oldalán egy hapsit (direkt nem férfit írtam) láthatunk, aki azt kívánja, hogy idén a legvadabb nő vadásszon rá. Na, hát ezen kiakadtam. Elsőre fel sem tűnhet, hogy egy ilyen kijelentés milyen romboló hatással lehet a férfiak hozzáállására a nőkhöz. Tudom, hogy konzervatív vagyok, ezért számomra az a természetes, hogy a férfi kezdeményezzen, udvaroljon. De az ilyen reklámok hatására már értem, hogy annyi pipogya alak van, aki sóhajtozva (esetleg a haverokkal sörözve) várja, hogy álmai nője rátaláljon. Aztán csodálkozik, hogy a környezete papucsnak látja a kapcsolatban. Őszintén remélem, hogy fiainkat, az édesapjuk példáján igazi Férfiaknak tudjuk felnevelni.

Sokáig úgy éreztem, hogy nem vagyunk kitéve a reklámok hatásainak, hiszen nincs tévénk. De a youtube rengeteg hirdetése, a plakátok így is elérnek minket. Örülök, hogy még feltűnik, ha valami nagy ostobaságot akarnak velem elhitetni.

Nem közvetlenül kapcsolódik ide, de nem biztos, hogy egy teljes bejegyzést kitöltene, ezért írok még egy témáról.
Méghozzá arról, hogy ma jöttem rá, hogy a járványhelyzet igazán pozitív hatása lesz számunkra az, hogy a gyermekeink valóban szenteste fognak először karácsonyfát látni (mint, ahogy 25 évvel ezelőtt még majdnem mindenki). Nem járunk velük sehova, így a tavalyi "Nézd, Mama, de szééép!" felkiáltások elmaradnak a kirakatokban, köztereken sokkal korábban kitett (giccses, néha rémisztő) fákat látva. Hiszen hogyan várható el egy 4-5 éves lánytól, akinek mindene a rózsaszín és a csillogás, hogy a korábban ilyen díszekkel teleaggatott hatalmas fák lenyűgöző látványa után elvarázsolja az egyszerű égősorral és szalmadíszekkel felékesített illatos fenyő. Hála Istennek azért tavaly is volt varázs, idén pedig reméljük még különlegesebb lehet majd a karácsonyi ünneplésünk.

Végül szeretném megosztani a Signum együttes Reklámok című számát, ami igazán kapcsolódik a bejegyzéshez.

Signum: Reklámok

Furcsa világot építettünk, hamis mennyországot,
bálványaink az égig érnek, s ködbe vésznek az álmok!
Reklámok uralják életünk, csillogó hazugságok.
Pénzen vásárolsz boldogságot, homokra építed világod!

Ismerd fel hát:
Mások irányítanak, vedd végre észre,
hamis mennyországot festettek az égre!
Mások vezetnek, a szemeid befogják,
ne hagyd, hogy uraljon egy hamis mennyország!

Furcsa világot építettél, sötét mennyországot.
Vágyaid által megvakítva bilincsbe vernek az álmok!
Reklámok uralják életed, azt teszed, amit mások.
Egyéni arcod elvesztetted, a tömegben önmagad látod! 
Szólj hozzá