2020. jan 11.

Lakásszentelés

írta: Borbélyné Margit
Lakásszentelés

Urunk, mindenható Istenünk: áldd meg ezt a hajlékot! Legyen benne egészség, tisztaság, erények diadala, alázat, jóság, szelídség, a törvény teljessége és az Atya, a Fiú és a Szentlélek iránti hálaadás. Maradjon ez az áldás ezen a házon és a benne lakókon. A mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen.

Január 6. Vízkereszt ünnepe. Ehhez az ünnephez kapcsolódik a házszentelés liturgiája. Gyermekkoromban úgy rémlik, nem minden évben hívtunk atyát, hogy áldja meg az otthonunkat, de egy pár alkalomra emlékszem. Biztos, hogy járt nálunk Hollai Antal atya és Füzes Ádám atya is, aki számomra akkor különleges módon egy pohár csapvizet szentelt meg és az egyik szobanövény egy kis ágával hintette be a lakást.

mi családunk életében mindig fontos a lakásszentelés. A beköltözésünk után meghívtuk Antal atyát, hogy szentelje meg a lakásunkat. Sajnos félreértettük egymást, így végül akkor nem került sor az otthonunk megáldására - őt pedig már nem is hívhattuk, mert egy évvel később meghalt. De sokszor kérem a közbenjárását, hogy otthonunkban valóban "maradjon az áldás ennek a hajléknak a lakóin". lakasszenteles_2016_fuzes_adam_atya.png

Az első közös Vízkeresztünkkor Forgács Alajos atyát hívtuk meg, hiszen akkor az ő plébániájára jártunk szentmisére. Kicsit még feszengő, de szép alkalom volt az első közös lakásszentelésünk. Nagyon igyekeztem, de kezdő háziasszonyként még adódtak olyan apróságok, amik miatt emlékezetes maradt ez az alkalom. Egy későbbi évben ismét Lojzi atyát hívtuk, és habár akkor már bőven a nagyböjtben jártunk, az áldás úgy is érvényes.

Volt év, amikor a családos közösségünkkel együtt ünnepeltük meg, ahogy Füzes Ádám atya megszentelte a lakást. A második gyermekünk születése előtt bérmaapámat, Márkus Zoli atyát hívtuk. 2019-ben Fehér Zoli atya jött el hozzánk, még diakónusként. Igazi füstölőt hozott, és lányunknak már maradandó élmény volt ez a délután.

Ennek azért is örültem, mert számomra a kisgyermekes lét egyik legnagyobb mumusa az indulás, de még ennél is több erőt vesz el az érkezés. Ezért a lakásszentelés után sokszor volt, hogy már a liftben megbeszéltük, hogy Zoli atya azért is áldotta meg a lakást, benne az előszobát is, hogy több türelmünk, odafigyelésünk legyen egymás iránt. És tényleg, rám is megerősítően hatott erre gondolni, és egy pár alkalommal lányunk is normálisan viselkedett.

Fontosnak tartom, hogy éljünk az Egyház adta áldás-lehetőségekkel! Eddig azt tapasztaltam, hogy minden atya örül, ha új családok is hívják őket lakásszentelésre. A szertartás után jókat lehet beszélgetni egy kis sütemény vagy gyümölcs mellett.

Tényleg megerősítő a lakásszentelés szertartása, a záró könyörgés pedig az év minden napján imádkozható:

Téged kérünk, mindenható Isten, hogy e hajlékot lakóival együtt szenteld meg, áldd meg. Adj, Uram, nekik égi harmatod bőségéből, add meg nekik a mindennapi kenyeret, munkájuknak bőséges gyümölcsét, és teljesítsd irgalmasan minden vágyukat. Ajándékozd meg őket a te Lelkeddel, hogy szívükben mindig szeretet, öröm, békesség, nagylelkűség, jóság, hűség, szelídség, türelem és kölcsönös tisztelet uralkodjon. A mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen

Szólj hozzá

otthon papok házszentelés lakásszentelés