2020. okt 07.

Készüljünk a Karácsonyra!

írta: Borbélyné Margit
Készüljünk a Karácsonyra!

De nem október eleje van még csak?! De igen. Nekem mégis segít, ha erre a különleges időszakra időben összeszedem a gondolataimat.  A tervezés ívét 2 éve Sárosdi Virág (Skillo, korábban Gyereketető), adventi mini-tanfolyamán hallottam. Ebben az éven mottót is választottam: "Mindent minél egyszerűbben!". Azért osztom meg ezeket, hogy hátha másnak is lesz már ideje gondolkodni már a karácsonyi feladatokon, lehetőségeken, így nem lesz rohanás az advent.

Idén lehet, hogy egy kicsit túlzásba is estem, ugyanis amint beköltöztünk és kiürültek a dobozok (július körül), elővettem a tavalyi karácsonyi tervező füzetemet és frissítettem a mostani elképzeléseinkkel. Ennek eredménye, hogy egy kivételével minden tárgyi ajándék már a titkos helyen várja, hogy karácsonykor kifejezhessük vele a szeretetünket. A következők szerepelnek a füzetemben.

  • Advent

Erről bővebben ebben a bejegyzésben írtam, de alapvetően két nagy tervezési része van: az egyik a lelki előkészületünk (mikor megyünk gyónni; lesz-e lelkinap; egész családdal és csak ketten milyen plusz imádságokat vezetünk be ...), a másik pedig a napi "adventi rutin" végiggondolása (adventi naptár, jócselekedetek, napi imák szertartása és helye az estében ...).

  • Menütervezés

Ide most főleg fagyasztható ételeket gyűjtöttem, amik egy részét már megfőztem normál ebédnek, dupla adagként. A sütikészítés nálam nem szerepel, mert amennyit megeszünk, annyit kapunk a nagyszülőktől. Úgy érzem, most nem arra kell az időmet és energiámat pazaroljam, hogy legalább 4 féle sütemény kerüljön az ünnepi asztalra. (Kivéve a mézeskalács (és a kuglóf - a Férj megjegyzése), de azt lehet korábban is készíteni.)

  • Ajándékok

Kicsit hazárdírozás fél évvel az ajándékozás előtt kitalálni és megvenni pl. a játékokat a gyerekeknek, de szerintem jó lesz. Elárulom, hogy Férjemmel a kezdetektől fogva levelet írunk egymásnak (kézzel), nem adunk tárgyi ajándékot. Ezek sokkal többet érnek számunkra, de hozzáteszem, hogy egyikünknek sem az ajándékozás a szeretetnyelve.

Itt térnék ki a tavalyi élményünkre. Ugyanis azt igyekeztünk megvalósítani, hogy a Karácsony valóban az Istenember születéséről szóljon, ne az ajándékozásról. Ennek tükrében a gyerekek nem kaptak tárgyi ajándékot, hanem élmény-kuponokat készítettünk Nekik (színház, hajózás, cukrászda, állatkert, ...). Úgy éreztük, hogy ez valóban jól fog elsülni, és abszolút egyet tudtunk érteni a hangsúly-áthelyezéssel.
Azonban ez a mi családunkban nem vált be. A majdnem 2 évesünkkel nem volt gond, hiszen nem emlékezett az előző évre, Neki elég volt a karácsonyfa ragyogása. De a 3 és fél évesünk hihetetlen csalódottságot élt meg. Konkrétan az ünnepléskor még nem is mutatkozott nagyon rajta, hiszen a hangulat számára is különleges volt. Viszont este altatásnál azt mondta Férjemnek, hogy ő nem szereti Istent, mert nem kapott ajándékot. Sőt, a következő éjszakákon az egyébként teljesen stabil szobatisztasága is felborult, jelezve, hogy tényleg baj van.
Így, amint újranyitottak az üzletek, Férjem vásárolt egy lego és egy duplo készletet. Őszintén elmondtuk a gyerekeknek, hogy láttuk a csalódottságukat, és nem szeretnénk nekik rossz élményt, ezért kapnak (tárgyi) ajándékot.
Szóval az elmélet szép volt, de a gyakorlat nálunk mást hozott. De akinek még elég kicsi vagy már elég nagy a gyermeke, gondolkozzon el rajta!

  • Program

Mivel nálunk még nincs iskolai, zeneiskolai, és ki tudja még milyen karácsonyi műsor, ezért a részletes programtervezet csak december 20. körül indul és az újévi munkakezdéssel ér véget. Alapvetően az előkészület beosztása után az szerepel benne, hogy mikor hova megyünk vagy otthon mit csinálunk - a szentmisék, a bevásárlás ugyanúgy, mint pl. tavaly a fényvillamosozás vagy a családi bújócska, és persze a születésnapok köszöntése

Tavaly drasztikus lépésre szántuk magunkat: csak otthon voltunk csak négyen, nem találkoztunk a nagy családdal. A tapasztalatokról nem nagyon tudok beszámolni, mert végig eléggé beteg voltam, így amúgy sem mentünk volna sehova, az otthon-létünk pedig nagyrészt a gyógyulásról szólt.

  • Szenteste forgatókönyve

Ez friss, tavalyi tapasztalat, hogy egészen pontosan ki kell dolgozni a szertartást, amivel megkezdjük Karácsony ünneplését. Nem csak az énekeket fogom idén előre kiválogatni, hanem kikeressük a Szentírásból Jézus születésének történetét és az egyéb imádságokat is kitaláljuk a gyerekek korának megfelelően.

angelico_karacsonyi_kifesto04.jpg

Jó tipp, ami az egyéb ünnepléseinknél bevált, hogy egy pokróccal/textilpelussal/kendővel letakarjuk az ajándékokat, így tudják a gyerekek, hogy lesz ajándék, de mégsem akarnak rögtön odarohanni.

  • Takarítás

Nem vagyok egy nagy takarítós, általában is csak a legszükségesebbekre szorítkozom. Alapvetően a tervező füzetben összeírom már így ősszel, hogy mik a nagytakarítás részletei, és azokat szépen sorban elvégzem adventig. Pl. egyik héten kitakarítom a mikrót, a másikon kimosom a függönyöket (most a költözés óta nincs is függönyünk, úgyhogy ez kész ), decemberhez közeledve lemosom a szobanövényeket, megpucolom az ablakokat. Igen, tudom, hogy akkor nem pont szentestére lesz a legragyogóbb a lakás minden egyes pontja, de ez engem nem zavar (és hála Istennek, Férjemet sem).

Az utolsó takarítás persze december 23-ra esik általában, de ezekből is az utolsó előttit végzem alaposabban és mélyre hatóbban, így az ünnepléshez közeledve már csak frissítő takarításokra van szükség.

 

Nekem tényleg segített az előző években, hogy tudatosabban terveztem meg és valósítottuk meg a karácsonyi készülődést. Jó érzés volt, hogy a karácsonyi akciók már nem érdekeltek, hiszen az ajándékokat már korábban beszereztük. Felszabadító volt minden egyes olyan lépés, amivel már a tervezés során a környezetünk vagy a világ által sugallt "hagyományokat" le tudtuk tenni és így végül nyugalmasabb lett az Ünnepünk.

Szólj hozzá

karácsony advent ötlet