2020. júl 31.

Ötletek imádságra - gyerekekkel

írta: Borbélyné Margit
Ötletek imádságra - gyerekekkel

Örülök, hogy megírtam a kisgyerekes imával kapcsolataos nehézségeinkről a bejegyzést, mert azóta mi is jobban odafigyelünk, például minden reggeli előtt mondunk egy rövid reggeli imádságot is. A korábbi felvetésemre több nagyon jó ötletet kaptam, ezeket osztom meg, a saját tapasztalatainkkal kiegészítve. 

 

  • Imafelelős

Egy hatgyerekes anyuka írta, hogy náluk mindig a legizgágább gyerek az imafelelős. Kipróbáltuk és működik, egyelőre az étkezések előtti és utáni imáknál. Négy éves lányunk nagyon élvezi, ha ő vezeti saját (szinte hadaró) tempójában. Sőt, az eddig alig beszélő fiúnk is jelentkezett, hogy ő is szeretné vezetni, ilyenkor lassan mondjuk az imát és ő a szavakat szépen mondja utánunk.

 

  • Imaválasztás 

Egy másik családtól jött az ötlet, hogy egy (saját készítésű) imakönyvből lehet esti imát választani. Ez is bevált nálunk, habár még egyiket sem tanultuk meg, de lehet, hogy így színesítjük majd az esti imáinkat.

 

  • Hálaadás

Ez már szokásunk volt, de fontos továbbra is. Nálunk minden este van, de olyan családot is ismerek, akik hetente írnak az elmúlt hétről hálacetlit, ezeket gyűjtik és év végén olvassák el együtt mindet.

 

angelico_ima_angyal_2.jpg

© Stift Z. Angelico

 

  • Gyertyagyújtás

Meghitt hangulatot ad az imáknak, főleg ha este már sötétedésben valóban látszik a fénye. Nekem komoly agyi kapacitást jelent észben tartani, hogy ki fújja aznap el, de általában ők jól emlékeznek.

 

  • Ének

Egy nagyon szép élményem volt, épp egyedül fektettem a gyerekeket és az "Add a kezed"-et énekeltük. Valódi dicsőítés sugárzott az arcukról, ahogy tapsoltak és laláztak! Sajnos még ritka az, amikor igazán eltaláljuk a hangulatuknak megfelelőt, de szeretünk együtt énekelni. A napokban már a furulya is előkerült, így azzal a dallamot előre el tudom nekik játszani.

 

  • Helyszín, oltár

Ebben még kell fejlődnünk, mert hiába van oltárunk, körülötte a nappali még magán viseli a költözés nyomait, így egyelőre a vacsoraasztalnál mondjuk az esti imát. Ott pedig már sok a fészkelődés. Habár azt sejtem, hogy az eddig csak mászókaként funkcionáló kanapé sem lesz nyugodtabb terep. De azt érzem a gyerekeinken, hogy fontos lenne a helyszínnel kapcsolatban is az állandóság.

 

Örülök, ha Ti is megosztjátok az ötleteiteket, tapasztalataitokat a (kis)gyerekekkel való közös imádságról!

Szólj hozzá

gyerekek ötlet ima