2021. feb 01.

Keresztelés - áldás és felelősség

írta: Borbélyné Margit
Keresztelés - áldás és felelősség

Február 2-án Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe van. Erről tavaly már írtam hosszabban egy bejegyzést. Habár az ünnep Jézus templomi bemutatásáról szól, és nem a megkereszteléséről, úgy érzem, hogy a legtöbbször a kisgyermekek keresztelésekor történik meg manapság a "bemutatás".

Mi is hamarosan újra keresztelést ünnepelhetünk. Ahogy erről gondolkodtam, eszembe jutott, hogy mennyire vártam első gyerekünk keresztelésekor az édesanya megáldását. Egészen meglepett az a sok feladat és komoly felelősség, ami az imádságból rám vonatkozott. foto2527_1.JPG

A második alkalommal már felkészültebben álltam ki az égő gyertyával a kezemben, és elhatároztam, hogy rendszeresen előveszem majd az áldás szövegét, hogy újra és újra emlékeztessen arra, hogy milyen különleges a gyermeknevelés feladata. Sajnos azonban akkor (és azóta is) ez elmaradt, egészen a mai napig. De ha már előkerestem, meg is osztom Veletek - talán más anyukának is erőt ad a mindennapokban, hogy ne veszítsük szem elől a lényeget!

A legszentebb édesanyának, a Boldogságos Szűz Máriának példáját követve, a keresztény édesanya is bemutatja gyermekét a mennyei Atyának.

Kedves édesanya! A gyermek Isten ajándéka. Ezért hálás szívvel mondj köszönetet érte a Mindenhatónak, és áldjad templomában az Ő nevét. Ne feledd azonban, hogy örömöd csak akkor lesz teljes, ha gyermekedben Istennek is kedve telik! Vigyázz tehát testére és lelkére! Tanítsd imádkozni, ismertesd meg vele Isten igazságait, és parancsait! Óvjad őt a hibáktól, és tartsd távol a bűntől.

Azért imádkozzál, hogy ne csak korban, hanem bölcsességben és kedvességben is növekedjék Isten és az emberek előtt! Bízd gyermeked sorsát és boldogságát a gondviselő Istenre! Kérd Istent, hogy gyermeked egykor veletek együtt elnyerje az örök boldogságot!

Könyörögjünk! Mindenható örök Isten, te a boldogságos Szűzanya szülése által a keresztény édesanyák fájdalmát örömre változtattad. Tekints kegyesen az (új) édesanyára, aki boldog szívvel jött el templomodba hálát adni! Áldd † meg őt és add kérünk, hogy a boldogságos Szűz Mária érdemeiért és közbenjárására a földi élet után gyermekével együtt elnyerje az örök boldogságot! Krisztus, a mi Urunk által. Ámen

Szólj hozzá